Lazen wij nou dat voedselonderwijs een verplicht vak zou moeten worden op school? Dat er aandacht zou moeten worden besteed aan leren koken, oogsten en gezond eten in de klas? Dan pas? Nee toch! Hoe leuk is het om samen met je kindje groente te zaaien, er samen voor te zorgen en lekker op te eten. Echt, dat is niet moeilijk: wortels doen het prima in een emmer en tuinkers groeit al op nat keukenpapier.

Voor de allerkleinsten zijn zaadjes misschien nog wat te pieterpeuterig om mee te werken. Maar kijk eens onderin de zak met aardappels: ligt daar geen exemplaar met beginnende worteltjes? Die wil je hebben. Leg eens uit aan je kind dat dat een aardappel is, zoek een mooie plek in de tuin. Of een pot, een emmer, een grote bak, joh ze groeien zelfs in autobanden. Het enige wat je nodig hebt is (pot)grond. Poot samen met je kindje de aardappel. Ga ten minste één keer per week samen kijken. Geef samen de aardappelplant water. Praat erover met je kindje (en overigens sommigen onder ons geloven dat ook planten een goed gesprek zeer kunnen waarderen, dus hou je vooral niet in!) Leg je kindje wel meteen uit dat hij of zij de bladeren en de stengels van de plant niet mag eten omdat je daarvan buikpijn krijgt. En geloof ons: kinderen zijn niet gek en houden niet van buikpijn dus dat onthouden ze echt wel. Een beetje aardappelplant wordt groter dan een klein kind: hoe indrukwekkend is dat!

Als de plant is uitgebloeid, komt het allerleukste. Je zou de plant kunnen afknippen en voilà: je hebt een supersonische natuurlijke grabbelton! Je zou de pot, emmer of bak ook kunnen omkieperen en dan samen de aardappels zoeken. Ook leuk! En daarna? Daarna maak je samen puree, frietjes of gebakken aardappeltjes: net wat jouw kindje het allerlekkerste vindt. En dan? Heb je jouw kindje wel eens zien stralen omdat hij zijn eten zelf heeft verbouwd, verzorgt en gekookt? Hoe goed is dat voor het zelfvertrouwen?! Nou dan! Niet wachten tot ze op school zitten met voedselonderwijs; gewoon lekker samen doen!

© 2016 - 2022 www.benjamins-products.com | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel